Feed on
Posts
Comments

Dăbuleni

bebe_cu_pepeneDacă ai fost vreodată la piață nu se poate să nu fi auzit de pepenii “de Dăbuleni” care ne invadează de la sfârșitul lui iunie până la sfârșitul lui august. Sunt pepenii roșii sau lubenițele care nu se vând în hypermarket ci doar în piață, “dulci și fără sâmburi”, așa cum sunt marketați la tarabă.

Dar ce este de fapt Dăbuleni? Wikipedia ne spune câte ceva despre zona în care se cultivă acești pepeni. Dar este oare posibil ca o singură zonă din România să alimenteze cu pepeni întreaga țară, întreaga vară? Bineînțeles că nu! Dar “Dăbuleni” este acum mai mult decât “Sahara României”, “Dăbuleni” este un brand, “Dăbuleni” semnifică fructul care nu vine din Iordania, nici din Grecia și nici din Turcia, “Dăbuleni” este brandul care vinde marfa, incercând să devină sinonim cu marfa gustoasă și de calitate. Cred că de fapt “Dăbuleni” vrea să însemne dulce de Romania.

Așa că nu te lăsa păcălit la tarabă de mesajul “pepeni de Dăbuleni” căci sunt șanse destul de mari să nu fie din zonă, ci poate de undeva de prin Dobrogea. Dar cumpără “lubenița” românească, îndrăznește să intri in piață și să lași fițele de hypermarket măcar pentru acest fruct. Lasă grecii și turcii să aducă roșiile, lasă sud-africanii să aducă perele, lasă iordanienii să aducă varza, dar sprijină pepenele de Romania.

Alte branduri de Romania încearcă să-și facă locul în lume. Unul foarte funny din primăvară a fost “căpșunile de Horezu”. Pentru necunoscători, Horezu este o zonă de munte în județul Vâlcea, renumită pentru ceramică, în special “cocoșul de Hurez”. În zona respectivă, fiind muntoasă (sub-carpatică), căpșunile care s-ar face ar fi coapte prin iulie, și nicidecum în mai când erau pe piață. Dar pentru novicele de București dă bine să asocieze căpșuna cu ceva de care poate a auzit deja. Oricum “marketerul” de la piață nici nu avea habar unde e Horezu, și cu atât mai puțin dacă marfa e autentică sau nu (l-am întrebat). Dar dacă dă bine la public, continuă și a doua zi. A doua zi a venit cu cireșele de Spania (că dacă știm cu toții de căpșuni, distanța până la cireșe nu e mare).

Be Sociable, Share!