Feed on
Posts
Comments

Noul mediabox DVR de la UPC cu inregistrare este cu siguranta un pas in fata pentru companie, chiar daca nu este perfect. Se pare ca achizitia Astral de catre UPC a inceput sa dea roade, avansul fata de RDS este din ce in ce mai semnificativ. Daca acum cativa ani RDS era inaintas in ceea ce priveste Internetul si cablul, acum se pare ca a ajuns un fel de serviciu social la care daca te abonezi primesti pe un pret de nimic si televiziune, si telefon fix, si telefon mobil, si poate chiar si net.

Noul mediabox este destul de mare in dimensiuni, comparat cu ultimul receiver digital este aproape de 3 ori mai mare ca suprafata si de doua ori in inaltime. Are o dimensiune apropiata de a unui VHS player, asta deoarece contine si un hdd de 160 GB si probabil si un modem de cablu. EPG-ul este imbunatatit, poate sa afiseze in avans pana la 8 zile fata de 2 pe vechiul receiver. Procesul de inregistrare a programului live este facil (la o tasta) iar procesul de pauza si rewind pe canalul curent este la fel de simplu de realizat de pe tastele dedicate.

upc_dvr_thomson

Acest DVR este o copie europeana a lui Tivo, practic un sistem prin care poti inregistra emisiuni programat sau nu (live), stocand informatia pe un hard disk incorporat de 160 GB pentru o stocare de aproximativ 65 de ore. O alta caracteristica majora care schimba modul in care te uiti la televizor este cea de pauza si rewind a canalului curent, fara a fi necesar sa faci nimic special (poti da rewind numai cat ai urmarit pe canalul curent, adica daca ai pierdut inceputul unei emisiuni atunci ghinion, trebuie sa astepti reluarea).

Sistemul permite de asemenea inregistrarea recurenta a unei emisiuni, cu o programare de genul: daily, weekly, monday to friday, weekends etc, astfel incat iti poti inregistra serialul dorit mai multe saptamani la rand.

Cat costa? In plus la abonamentul curent platesti 15 sau 20 de lei, in functie de ce abonament ai. Un pret ok pentru ceea ce primesti in schimb.

Instalarea

Instalarea a fost rapida, l-am montat la tv prin scart, i-am conectat cablul coaxial, am conectat si cablul coaxial din DVR in televizor si gata. A pornit imediat, a stat cateva minute, dupa care m-a trecut printr-un wizard cu vreo 3 intrebari, apoi a repornit. La repornire a avut o mica problema, respectiv pe ecran aparea mesajul “Invalid smart card”. Pus mana pe telefon, suportul a raspuns rapid (culmea!) si am rezolvat problema prin scoaterea cartelei smartcard si introducerea la loc. Ah, da, fata de versiunea anterioara simplu de receiver digital, acest aparat are si un card atasat.

Hardware

Aparatul este un Thomson seria 6000 si cum ziceam si mai sus este destul de mare. Din ce am cautat eu pe net, se pare ca acelasi aparat este folosit in intreaga Europa. In Romania este disponibil doar pentru televiziunea digitala, cu toate ca aparatul are in spate atat o mufa USB cat si un RJ-45 de care nu scrie nimic in manual, cum ca ar folosi la ceva. Probabil ca ar putea folosit si ca modem de Internet. Aparatul are cateva butoane direct pe el pentru functiile de baza (EPG, rec, f.forward si rewind) dar si un display digital pe care apare canalul pe care esti si emisiunea curenta sau, daca aparatul este in stand-by, ora curenta (nu este nevoie de a fixa undeva ora, chiar nu exista o asemenea optiune, probabil ca vine cu fluxul de date).

Telecomanda este simpluta, in acelasi stil cu tot mai multe telecomenzi in ultimul timp, stil numit de mine stilul “invers”, adica cu partea mai subtire in fata, ca de fiecare data cand o iei in mana si nu te uiti la ea o iei invers (ledul spre tine). Dar fata de versiunea anterioara de receiver digital, unde abia functiona telecomanda chiar si cu bateriile noi si numai indreptat spre device, noua telecomanda este o revelatie: functioneaza in orice directie, in orice pozitie si … e universala! Practic cu aceeasi comanda poti comanda si TV-ul si DVD-ul, chiar modulul de sunet este acum unul singur, cel al TV-ului, adica poti sa dai mai tare dintr-un singur loc si anume din TV, spre deosebire de versiunea anterioara unde receiver-ul si TV-ul aveau control de volum independent, asta facand sa existe momente cand cele doua erau la extreme si daca schimbam pe DVD de ex. ma trezeam brusc cu volumul prea tare pe TV.

Chiar daca anumite butoane nu sint standard (de ex. exista un buton de oprit si un altul de pornit! sau navigarea pe canale si volumul se fac prin taste independente de tastele centrale, cu toate ca acestea nu au nici un rol cand urmaresti un program), telecomanda este utilizabila si te obisnuiesti rapid cu ea.

Meniul

Noul meniu este mai aranjat fata de vechea versiune, este cumva ca o trecere de la XP la Vista. Insa anume optiuni care pana acum era disponibile la un click sint ascunse dupa mai multe. Una dintre astea este lista de programe, care acum este accesibila in EPG, avand deja un set de grupuri predefinite, gen Divertisment, Sport, Pentru Copii etc. Profilele care erau posibile in versiunea anterioara au ramas posibile si acum, cu toate ca nu sint compatibile de la versiune la versiune, adica nu mi s-au refacut automat cand am schimbat aparatul. O noutate pentru acest sistem este meniul Interactive, meniu unde gasesti o serie de jocuri (4 in acest moment) pe care le poti juca pe TV din telecomanda. Cu toate ca acest tip de serviciu este cu totul nou, UPC nu s-a jenat sa perceapa o taxa pe joc (1 leu). Chiar daca pretul este modic, la noi nu exista cultura jocurilor pe TV si cu atat mai putin cultura Pay-per-Play, deci nu cred ca o sa prinda, cum de altfel nu cred ca nici UPC nu si-a facut planuri ca va face vreun ban din joculetele astea.

DVR-ul

Partea cea mai interesanta la aparat este evident inregistrarea. Aparatul are mai multe moduri de inregistrare:

– automat programul curent, in limita a 150 de minute, astfel incat poti face usor rewind in orice moment
– manual, din EPG, poti seta ca o anumita emisiune sa fie inregistrata, cu toate ca nu stiu cat de bine este actualizat programul, stiu ca pe aparatul de inainte ramanea de multe ori blocat pe anumite ore fara a se schimba nimic
– manual, setand ora de inceput si sfarsit si canalul care se doreste inregistrat
– manual, programul curent. La o apasare de tasta se inregistreaza programul, dupa ce se selecteaza ora de finalizare a inregistrarii, care este implicit ora de finalizare a programului, dupa EPG.

Pentru modurile manuale timpul mediu de inregistrare este de 65 de ore (cf. manual – nu se ia in calcul inregistrarea pentru canalul in curs). Aparatul are practic doua tunere, astfel incat se poate realiza doar in inregistrare la un moment dat, in afara de cea automata.

Cu toate ca partea de DVR mi se pare cea mai importanta, nu se poate avea acces la emisiunile inregistrate direct la un click pe telecomanda, ci se ajunge de undeva din meniu, in sectiunea “Digital Video Recorder”.

Cred ca hdd-ul este codat cu tehnologie Macrovision (scrie undeva in manual), astfel incat daca este scos afara din aparat pentru copiere nu se poate citi probabil nimic de pe el. La un DVR te astepti sa si poti scoate emisiunile inregistrate din el, dar din pacate acest feature lipseste cu desavarsire. Lipseste posibilitatea de copiere in formatul digital original, insa exista cai alternative, avand in vedere ca aparatul dispune de doua mufe scart, din care una este de iesire. Acesta se poate conecta la un DVD recorder sau la un PC cu placa de achizitie sau intrare pe placa tv tuner. Am conectat iesirea asta la PC, la mufa S-Video de pe TV tuner, astfel incat am reusit sa realizez o copiere a unui program inregistrat, bineinteles trecand din digital prin analogul scart in digitalul fisier pe discul computerului. Calitatea este insa acceptabila, sunetul este in regula iar imaginea are doar putin de suferit.

Concluzia: pentru banii dati, aparatul merita. Cred ca daca ai folosit asa ceva nu te vei mai putea intoarce la vechiul mod de privit la TV, fara a putea da pauza sau a inregistra o emisiune. Este ca trecerea de la caseta la mp3. Cine mai asculta astazi casete? Din discutia care am avut-o cu omul de la vanzari care mi-a dat aparatul (apropo, trebuie sa te duci cu ala vechi la UPC si il iei rapid pe asta nou la schimb, dupa ce ai semnat si o anexa la contract), din toamna o sa avem parte si de HD TV, tot de la UPC. Asta inseamna bineinteles aparate cu iesire HDMI (se pare ca tot de la Thomson). Chiar daca numarul de canale va fi initial mic (ProTV, TVR1/2 din RO emit in HD, plus Animal Planet si cateva Discovery-uri si probabil si CNN – in Ungaria sint acum 4) trecerea la HD este asteptata de nenumaratele televizoare LCD si plasme vandute in tara asta cat si de ochiul avid de claritate.

Be Sociable, Share!