Feed on
Posts
Comments

De pe blogul lui Lucian Sarbu aflu ca cifra de afaceri a firmelor romanesti este facuta online in proportie de 1.2% in 2007. Am cautat si eu pe site-ul http://epp.eurostat.ec.europa.eu/ sa vad unde scrie asa ceva (Lucian nu a dat linkul). Mi-a luat vreo ora sa gasesc informatia, dar e acolo si se intampla exact cum scrie el.

Este vorba de un raport pentru 2007, compilat din informatiile furnizate de Institutele Nationale de Statistica din tarile europene si indica procentul vanzarilor generat de Internet versus totalul vanzarilor, datele fiind furnizate doar de firme cu mai mult de 10 oameni.

Cred ca este ceva exagerat acolo pentru ca toate estimarile despre valoarea comertului electronic online din Romania duc in 2008 la 250 milioane de euro. Daca aceasta cifra de afaceri ar fi 1% din valoarea tuturor vanzarilor nationale (pe orice alt canal) ar insemna ca cifra de afaceri a tuturor firmelor din Romania ar fi de 25 de miliarde de euro. Cam putin, nu? Sau asa de subdezvoltati sintem?

Fac o comparatie cu Polonia care in 2007 a avut o cifra de afaceri de 2.3 miliarde de euro din eCommerce. Raportand la procentul de 3.2% din raportul de mai sus, rezulta ca Polonia a avut o cifra de afaceri in 2007 de aproximativ 72 de miliarde de euro. Doar de 3 ori mai mult ca Romania. Putin!

Ori eu aveam in cap cifre de afaceri mult mai mari la nivel national, ori datele care reies din aceste rapoarte sint corecte, caz in care eu nu mai vad acel potential al comertului online romanesc decat in masura in care exista cresteri pe toate domeniile, la nivel de cifra de afaceri.

Cred ca cifrele legate de eCommerce din raportul european sint mult marite, pentru a “da bine” si cu siguranta nu reflecta realitatea. Cum ar fi posibil ca un leu din 100 sa fie facut pe Internet? Stiu cat de cat cum se mananca comertul online si cu siguranta nu am ajuns ca procentul vanzarilor online fata de restul vanzarilor sa fie supraunitar.

Presupunerile mele pornesc strict de la cifrele din eCommerce si nu am nici un punct de legatura despre ce se intampla in alte domenii (nu am stat sa caut).

Be Sociable, Share!

Comments are closed.