Feed on
Posts
Comments

Cinci la suta

Mi-am dat seama de curand, de cand tot bat farmaciile orasului ca exista un trend in piata, un trend care este in defavoarea cumparatorului: majoritatea farmaciilor pe care le stiu afiseaza un 5% sau un 6% la intrare, cifra care reprezinta un asa zis “discount” pe care ti-l dau daca iti faci un card de membru. Chiar si farmaciile de cartier, fara un brand afisat vin cu “oferta speciala”, chiar daca in fapt nu au card de membri.

Exista chiar o “bataie” pe astfel de insemne. In imaginile de mai jos apar doua farmacii care sint una langa alta, una afiseaza 5%, alta 6%. Cea cu 5% este nou venita in zona, cea veche se simte atacata si baga inca un 1%.

Ce se ascunde de fapt in spatele unui discount pentru membri? Un adaos pentru non-membri, pentru cumparatorii ocazionali ca mine. Un adaos pe care-l pun si daca merge, merge, daca nu, asta e. Cine e fraier cumpara cu 5% mai mult, cine se descurca isi face repede un card, ca se emite rapid, chiar in farmacie. Deci de fapt preturile la medicamente sint artificial umflate atata vreme cand pentru membri este posibil sa aiba medicamente mai ieftine. Jaf, as putea spune! Mai ales ca NU VREAU sa fiu membru. A fi membru inseamna ca renunt la anonimitatea pe care inca o pot avea la cumparaturile la piata. A fi membru inseamna ca le furnizez lor, celor care emit cardul date despre sanatatea mea si a familiei mele!

Daca cumpar algocalmin, nu ma arde ca platesc cu 5% mai mult. Dar daca cumpar un medicament scump de 5-600 de lei, brusc devin constient ca adaosul respectiv este semnificativ. Si brusc ma fac membru. In 15 secunde, produsul devine mai ieftin. O gaselnita de 2 lei a farmacistilor de a strange date statistice despre cumparatori, pe banii lor. Nu este normal sa se intample acest lucru, vorbim de sanatate, nu intru de placere in farmacie, intru ca am nevoie de medicamente. Trecand peste faptul ca intr-o societate ideala care isi protejeaza locuitorii, medicamentele ar trebuie sa fie gratis.

Exista chiar mai multe metode de discount: prima si cea mai comuna este cea in care iti iei reducerea pe loc, scoti mai putini bani din buzunar si a doua prin care acumulezi puncte cu care poti plati pe viitor alte medicamente. Sincer, a doua metoda mi se pare macabra. Ma astept sa nu intru intr-o farmacie mai mult de o data pe an, cu toate astea ei imi ureaza sa mai vin pe la ei. Am luat teapa tipului al doilea de discount la o farmacie Centrofarm, de unde am cumparat un produs de 670 de lei pe care am platit tot atat. La intrebarea mea catre vanzatoare: “unde e reducerea mea?”, am primit un raspuns senin: “Pe card. Puteti cheltui punctele data viitoare cand mai veniti pe la noi.” Sper sa nu mai ajung pe la ei (sau pe la altii).

Be Sociable, Share!