Feed on
Posts
Comments

Cloramina

Cand l-am adus pe bebelache din spital, am primit de acolo si o reteta cu diverse treburi de cumparat de la farmacie pentru copil: pentru colici, pentru ochi etc. Pe reteta respectiva era si un flacon de cloramina cu instructiunile ca trebuie spalat copilul in apa in care s-au dizolvat doua pastile. Si ne pregateam noi sa-i facem prima baitza la copil, emotii mari, lume adunata, fotografii etc.

Ma gandesc sa citesc pliantul care vine cu respectivul flacon de cloramina, inainte de a pune doua pastile in caditza de baie. Si brusc, stupoare:

– A se evita contactul cu pielea si ochii.
– La contactul cu ochii se spala imediat cu multa apa si se consulta in specialist.
– Produsul se aplica numai pe suprafete curata si bine clatite, fara urme de detergente.

Mi-a picat fatza! Maica-mea care era acolo si-a adus aminte ca cu cloramina se dezinfecteaza toaletele. Chiar pe pliant aparea si mesajul ca se poate dezinfecta o fantana cu 20 de pastile la nu stiu cati litri de apa sau o morga sau alte locuri in care se doreste curatarea de microorganisme!

Nici urma de vreun mesaj ca se poate spala un bebelus! Dimpotriva, ca arde pielea. Doar e vorba de niste comprimate pe baza de clor! Oare cum se pot elibera astfel de retete? Daca spalam copilul si-l ardeam tot? Cine era de vina: cei de la spital care mi-au dat reteta sau cei de la farmacie care mi-au vandut pastilele? Recomandarea nr. 1: citeste pliantul inainte de folosire, chiar daca respectiva chestie e prescrisa de medic.

Se mai intampla si urmatorul fenomen: mergi la farmacie si nu au vreun medicament de pe reteta, dar “iti fac un bine” recomandandu-ti un altul, echivalent. Aveam picaturile de ochi recomandate pentru bebe si bineinteles ca nu aveau dar mi-au dat altele, care cica au acelasi efect. Pe pliant scrie clar: “A nu se folosi la copii cu varsta sub 1 an”. Ce mai pot comenta aici? Oare astia de la farmacie nu se intreaba cine va folosi respectiva reteta?

Be Sociable, Share!