Feed on
Posts
Comments

SF from airDupa mai mult de 12 ore de zbor am ajuns in San Francisco. Cel mai lung drum facut vreodata, la cea mai mare distanta de casa. Iata si primele impresii dupa o zi:

– masinile circula cu viteza prea mare prin oras (pe bulevardele mari, ca majoritatea sint stradute aruncate pe dealuri). Nu m-am prins cum vine treaba cu prioritatea in intersectiile mici, ca toti au “Cedeaza trecerea”. Cred ca functioneaza dupa regula primul venit primul plecat, ca prioritatea de dreapta nu se aplica.
– din aer totul pare un soi de Venetie americana, peste tot numai canale si diguri. La sol nu-ti mai dai seama unde e apa.
– unele strazi au inclinatie uriasa, probabil in jur de 70 de grade (SF este pe niste dealuri). Cand ajungi cu masina in varful dealului vezi doar cerul. Daca cobori in viteza iti poti face masina zob.
– orice coltisor pe marginea strazii trebuie platit daca vrei sa parchezi. Preturile variaza de la zona la zona: 25 de centi pentru 7.5 minute, 25 de centi pentru 10 minute. Se pare ca unitatea de masura este 25 de centi. Daca nu esti echipat cu un pumn de fise trebuie sa parchezi in parcarile supraetajate, unde poti plati si cu bancnote sau cu cardul. Aici pretul variaza intre 2 si 4 dolari pe ora. Deci iti poti lasa o parte din salariul zilnic numai la parcari.
– seara e activitate pe strazi si prin puburi (cel putin in zona in care stau eu). Chiar sint magazine care inchid la ora 10pm. Am vazut aseara un magazin de carti, deschis pana la 10.
– toate serviciile sint furnizate de emigranti: mergi intr-un restaurant, te serveste un african, asiatic sau latin. Prin bucatarii vezi mai mult asiatici. Vorbesc intre ei in limba lor si destul de prost engleza.
– e februarie si am vazut nebuni care umbla in pantaloni scurti deja (si nu fac jogging).
– exista cersetori si aici, chiar mai advanced ca in Bucuresti, astia umbla cu carucioarele dupa ei, zici ca vin de la piata.
– preturi: o masa de 1 persoana poate varia intre 10 si 25 USD. Micul dejun in jur de 10 USD. Portiile mari. O gramada de restaurante sint deschise doar pentru micul dejun si lunch, seara sint inchise. Altele inchid intre 2 si 5 (ca pe Coasta de Azur, dar aici nu au nici o scuza, ca nu e caldura, dar se respecta)
– bacsis: 15-20%. 15 daca ai avut parte de un serviciu bun, 20 daca a fost exceptional (habar n-am ce inseamna asta).
– masinile sint scoase ca din  cutie. Ai impresia ca acum au iesit de la spalatorie toate. Dar cred ca impresia asta o am peste tot in afara de Bucuresti, unde masina spalata este plina de praf si noroi chiar de a doua zi

Be Sociable, Share!