Feed on
Posts
Comments

George este frizerul meu. Suntem cam de aceeasi varsta, avem amandoi bebelusi cam de aceeasi varsta dar el tunde mult mai bine decat mine. De obicei e vesel si relaxat si ma face si pe mine sa ma relaxez atunci cand ma tunde.

Ieri insa a a aparut o schimbare. In timp ce ma tundea s-a oprit brusc si a alergat sa ia telecomanda ca sa dea televizorul mai tare. Era o stire despre cresterea accentuata a EURO in ultimele zile. Colegii lui au inceput sa-l intrebe cat are de dat in plus si sa faca mici glume pe seama lui. El insa nu era deloc vesel asa ca l-am intrebat ce s-a intamplat.

Asa cum banuiam avea un credit in EURO. Luat acum 3 luni cu o rata lunara de vreo 800 de EURO/luna. Cresterea cursului era insa doar o parte din problema lui. La doar O LUNA dupa ce si-a luat creditul banca l-a anuntat ca ‘din motive legate de modificarea dobanzii bla bla bla’ rata dumneavoastra creste de la x la x+10%. Daca nu va convine puteti desigur sa ne dati banii inapoi imediat’. Cresterea asta plus cea de curs i-au crescut rata lunara cu 20% si acum se gandea ca a fost norocos ca a luat credit mai mic decat a vrut initial!

Povestea lui mi-a adus insa aminte de propriile mele experiente cu bancile si am inceput sa ma intreb daca a fost el ghinionist sau daca nu cumva modificarea dobanzii ‘din mers’ si la scurt timp dupa ce iei un credit e o tactica raspandita la bancile din Romania.

Acum circa 7 ani am luat un credit imobiliar de la BCR. Dupa vreo 5 luni mi-au crescut dobanda si implicit rata. Acum vreo 2 ani am luat un credit de uz personal de la HVB. Dupa vreo 2 luni mi-au crescut si ei rata. De fiecare data scrisoarea bancii explica cum conditiile impuse de BNR si cresterea dobanzii de referinta si etc. ii obliga sa faca aceasta schimbare.

E insa adevarat? Cand in ultimii 7 -8 ani am vazut cum dobanzile la depozite si credite au scazut vertiginos si aproape constant, oare cum se explica faptul ca DUPA ce iei un credit dobanda creste subit? Si nu iti mai scade niciodata desi vezi cum an de an bancile scad dobanda in ofertele lor? Si ce sa crezi cand vezi ca nu doar tu patesti asta ci si altii?

Suntem oare victimele unui joc de alba-neagra ‘uite dobanda, nu e asta dobanda’ prin care bancile isi atrag clientii? Ii arata o dobanda si il conving sa semneze cand stiu sigur ca peste scurt timp, cand banii sunt luati si cheltuiti, o vor creste fara ca beneficiarul creditului sa poat aface altceva decat sa fluiere a paguba?

Be Sociable, Share!