Feed on
Posts
Comments

Chitanta de la POSTraind in Romania, tara tuturor posibilitatilor, ne-am obisnuit ca lucrurile sa fie altfel decat la altii. La noi nu mai este nevoie sa faci phishing ca sa obtii un card bancar, nu este nevoie sa spargi servere sau sa programezi la un spyware. Nu. La noi este suficient sa stai la usa unui magazin si sa astepti. Marfa va veni. Sau sa lucrezi in magazin sau restaurant si sa pleci acasa cu sacosa plina de numere de card.

Exista terminale POS in Bucuresti (nu stiu care este situatia in tara) care dupa realizarea platii cu cardul tiparesc pe chitanta TOATE datele sensibile de care are nevoie un fraudac ca sa le valorifice pe net. Adica numarul cardului si data expirarii. Banca BCR este cea care se ocupa cu treburile astea. Am dat in multe locuri de aceasta tampenie. Un exemplu este pe coloana din stanga, la magazinul Piciul de pe Titulescu. A se observa datele de la mijlocul cardului (10-00) pentru a vedea clar ca acolo este numarul intreg si nu XXXX.

Un exemplu si mai grav sint anumite benzinarii care sint dotate cu pos-uri de la BCR. Rompetrol este una dintre ele, dar nu in toate locatiile. Acolo este suficient sa stai langa cosul de gunoi de la iesire si sa culegi roadele. Pentru ca multa lume pur si simplu arunca chitanta la iesire, fara sa-si dea seama ca in felul asta pune la “liber” contul bancar.

BCR a fost notificat in repetate randuri despre problema asta dar se pare ca nu le pasa. Este incredibil cum tot apar astfel de situatii.

Daca ai cumparat vreodata de la un magazin care-ti afiseaza tot numarul pe chitanta de POS, data viitoare fie evita magazinul fie plateste cu numerar. Altfel te-ai putea trezi ca ai cumparat cine stie ce de pe Internet si habar nu aveai.

Daca ti s-a intamplat si tie, scrie locatia mai jos. Poate citeste cineva de la BCR.

Be Sociable, Share!