Feed on
Posts
Comments

DVD Blank-uri de 2 lei

Piata este invadata de tot felul de DVD-uri inscriptionabile (media), unul mai ieftin decat altul. Si de o calitate indoielnica cele mai multe. Am scris pana acum pe tot felul de discuri precum Memorex, Sony, Verbatim si Traxdata si in general nu am avut probleme. Pana am ajuns sa cumpar o cutie de 10 DVD-uri HP, gandindu-ma ca nu pot fi asa de proaste, ca doar sint HP. Ei bine, surpriza maxima: primul disc a dat eroare dupa ce a scris toata informatia (la gunoi), al doilea a fost in regula apoi urmatoarel 5 (!!!) nici nu au vrut sa inceapa scrierea. Pe ultimele 3 nici nu le-am mai incercat, am bagat un Sony care a mers ca uns. Am incercat scrierea si cu o viteza mai mica (8x, 12x), dar am avut acelasi rezultat. Mai jos e poza, ca sa stiti ce sa nu cumparati din magazine.

hpdvd.jpg

Este un DVD+R, 4.7 GB, 16X, HP, importat de Combox Delivery SRL, office@combox.ro

Cum te poti proteja de asemenea caricaturi de media? Acum vreun an am descoperit cel mai complet ghid pentru asa ceva, disponibil online aici: http://www.digitalfaq.com/media/dvdmedia.htm. Informatiile din acest ghid nu au dat niciodata gres si m-au ajutat sa inteleg cine/ce si unde se vinde marfa de calitate. Spre exemplu, discul HP de mai sus are media id: CMC MAG M01, este produs in Taiwan de CMC Magnetics si este clasificat drept media de clasa 3 (50-80% rata de succes la scriere/citire) . Tot ce nu este clasa I nu va produce rezultatele scontate in timp sau chiar in momentul scrierii.

sonydvd.jpgDiscurile pe care scriu in mod curent sint Sony, media id Sony 16D1 (1st class media). Sint putin mai scumpe decat majoritatea (probabil ca nu sint 1 RON, sint 1.5 RON), dar daca vrei sa mai gasesti informatia aia si peste cativa ani si sa nu te enervezi aruncand discul proaspat cumparat, merita.

Se vorbea acum cativa ani buni, cand CD-ul era in floare ca informatia scrisa pe el va dura 100 de ani. Nici nu au trecut 5 ani si discurile scrise atunci au inceput sa dea chix. Am zeci de discuri care nu mai pot fi citite in intregime. Pentru pastrarea informatiei cred ca totul trebuie transferat pe media recenta: toate CD-urile vechi pe DVD-uri, toate DVD-urile pe BlueRay (cand o fi sa fie accesibil). Pentru ca nimic nu este ceea ce pare sau “as advertised”.

Sintem o tara in care marfa ieftina este cautata, asa ca junk stuff se gaseste pe orice drum. Dar oare ne permitem?

Poate trebuia sa pun titlul “DVD Blank-uri de 2 bani”.  Ca 2 lei este un DVD scump!

Be Sociable, Share!