Feed on
Posts
Comments

Speranta e pe moarte

2007. Un sat in Romania. Tinerii au plecat de mult in Italia (si cativa in Spania). Unii au chiar 7 ani de cand sint acolo. Nu au plecat pentru ca nu aveau ce manca in Romania. Au plecat pentru ca au vazut ca cei care se intorceau de acolo isi ridicau in 2 ani o casa, iar ei, muncind pamantul o ridicau in 5-6 ani. Si-au lasat copiii aici, sa-i creasca rudele. Anii au trecut, incet incet si-au luat copiii la ei. Cei care au ramas spun clar un singur lucru: parintii lor nu o duc prea bine. Cei care au plecat cu copiii mici, deja aproape ca s-au integrat. Cei mici nu mai au decat amintiri vagi de Romania. Ei sint acolo acasa.

Romanul nostru plecat a venit in fiecare an si a inceput sa-si construiasca o casa. In ultimii ani, in satul de care vorbesc au aparut case una dupa alta. Inca nelocuite, dar cu potential. Pentru cand se vor intoarce acasa. Ai spune ca satul chiar a progresat. In realitate, nu se intampla asa. Strazi intregi sint locuite acum numai de batrani. Nu comentez faptul ca nu se mai gaseste forta de munca, ci vreau sa ating un singur topic care m-a frapat in acest weekend: casele construite in ultimii ani au inceput sa fie scoase la vanzare. Anunturi din loc in loc pe cate-o casa. Ce se intampla, m-am intrebat? Am primit un raspuns sec: “nu se mai intorc acasa!” … Ei bine da. Plecati candva cu speranta ca se vor intoarce acasa, vin in tara si pleaca in fiecare an din ce in ce mai dezamagiti. De ce sa dea civilizatia pe o bucata de pamant in fundul lumii? Nu are nici un rost. Pentru ca progresul tarii nu se vede si la sate. Il vezi in Bucuresti sau in alte orase mari din tara. Chiar daca televiziunea prin cablu este acum ceva comun la sate, si mai nou televiziunea digitala prin satelit, nu asta este progresul. Progresul este apa curenta, drumul asfaltat, tractorul din curte. Nu calul de 17 ani, drumul prafuit alergat de Dacii cu 80 la ora si apa la galeata.

Trist, dar adevarat. Multe case facute degeaba, pentru ca nimeni nu se mai intoarce la ele. Daca ai ajuns in Italia, nu te mai intorci acasa nu din cauza ca nu ai vrea, dar copiii tai s-au integrat deja acolo si pentru ei viitorul poate suna mai bine.

Poate vom ajunge si noi ca in Bulgaria. Unde englezi au cumparat sate intregi, la preturi de nimic, pentru aerul curat si viata sanatoasa pe care o pot duce acolo.

Chiar daca vin in fiecare an acasa, nu cred ca cei plecati se vor mai intoarce vreodata. Nu vor mai avea la ce!

Be Sociable, Share!

Comments are closed.