Feed on
Posts
Comments

In seara asta am batut prima autostrada din Romania, spre Pitesti (din cele doua care ba sint, ba nu sint). Si tot pedaland de zor mi-am adus aminte de ceea ce ma streseaza cel mai mult cand conduc: flash-urile celui din spate. Pentru ca exista mai multe categorii de soferii pe autostrada: pedalatorul (ca mine) si molcomul (care fie nu-l duce Dacia Berlina sau e cu Loganu’ in rodaj).

Primul alearga peste limita legala (de 130 km/h parca) si de obicei are o masina care-i permite sa faca asta. Printre astia, cei mai multi sint stresati daca le iese o masina in fata, si preventiv baga flash-uri de la sute de metri, nu care cumva sa se arunce cineva, sa le taie calea si ei sa atinga frana. Un fel de: Partieeeeee! Astia ma streseaza cel mai mult. Nu ei in sine ci faptul ca dau flash-uri. Exista metoda mai civilizate precum semnalizarea de depasire sau statul in fundul aluia din fata ta, dar bineinteles ca el nu a auzit de asa ceva. Este tipul care nu a iesit niciodata din tara, sau daca a iesit nu a uitat niciodata ca e roman. Are intotdeauna o gravida la bord pe care trebuie sa o transporte in cel mai scurt timp posibil la destinatie. Jenant! Cand vad flash-uri nu ma dau la o parte, pentru ca si eu ma grabesc, mergem cu aceeasi viteza. Vrei 160, mergem cu 160. Vrei 180, mergem cu 180. Vrei sa mergem cu 200? Nu mergem, ca primesc o geanta’n cap de la nevasta si ma linistesc. Flash-istul e stresat rau. Merita stresat in continuare. Pana invata ca exista semnalizarea. Daca vrea sa depaseasca, bineinteles.

Modelul 2 este molcomul, cel caruia nu-i pasa ca e pe autostrada, el merge cu aceeasi viteza. Daca e sa depaseasca, intra linistit in depasire. Chiar daca are 90 si in spatele lui vin unii nebuni cu 160+. Sau merge linistit pe banda a doua si numai in momentul in care ala cu care s-a trezit in spatele lui pune frana, schiteaza un gest de trecere pe prima banda. De aia degeaba ai masina care alearga cu 180, ca nu ai unde sa mergi, ca mergi numai dintr-o acceleratie si o frana. Probabil astia au dezvoltat categoria flash-erilor, stand cate 5 minute la o depasire si enervand o intreaga coloana. Unu merge prea incet, altul prea repede.

Ca o concluzie, la noi nu exista civilizatia autostrazii. Toata lumea circula pe banda a doua (poate pentru ca e mai buna?), toata lumea da flash-uri, toata lumea e stresata. Banda 1 nu prea exista decat daca “alergi” sub 90/h.

Cat de greu este sa folosim toti banda 1, ca la carte, sa semnalizam la depasiri si nu sa dam flash-uri? Pai am fost in Olanda in vara, cu masina pe autostrazi. Astia nu depaseau 140 nici morti. Ce am putut face? Sa merg si eu ca ei, or fi avand ei un motiv. Si aveau, normal. Camerele. Toata lumea mergea pe banda 1 chiar daca pentru 50 m. Depaseau, intrau pe banda 1. Organizat. Nu am vazut flash. Daca a ajuns in spatele tau, asteapta linistit, ca te vei da la o parte, ai tu un motiv sa stai acolo.

In fine. Ca peste tot la noi, nici autostrada nu e ferita de mitocani si stresati.

Be Sociable, Share!