Feed on
Posts
Comments

Generatia fara locuinte

Astazi ma interesam de pretul unor apartamente in Sectorul 3, zona Camil Ressu, in eventualitatea unei achizitii. Am aflat de un apartament chiar in blocul vecin, doua camere, decomandat, etaj 7 din 8. Asa ca am sunat la numarul din anunt. Era agentie (bineinteles). Apartamentul fara imbunatatiri, doar usa metalica, apometre, repartitoare si loc de parcare. Pretul: surpriza maxima, 90000 de euro. Wow! Pentru 55 mp. Tare. Motivatia agentiei: e bloc nou domle (’85), se cauta astea acum.

Si m-am enervat. Pentru ca in ultimii ani pretul apartamentelor a sarit disproportionat de mult fata de nivelul de trai sau salarii. Daca in 2002 un apartament de 3 camere era 14-16000 euro/usd, in 2003 la sfarsit era 23000 euro/usd, acum preturile deja nu mai incap in inchipuirea unui om normal. Omul normal il pot defini ca avand intre 25 si 35 de ani (barbat sau femeie) si un salariu mediu de 500-800 euro.

Mi se pare imposibil astazi sa-ti mai iei un apartament. Sau daca nu imposibil, atunci sclavie pe 20-30 de ani. Ca pe 10 ani nu mai este o optiune. Plata unei rate mai mari de 400 de euro poate fi dusa destul de greu in spate de o singura persoana. Ar da mai bine in calcule doua persoane, dar astazi nici casatoriile nu mai dureaza atat.

Iar imprumuturile pe 30 de ani, mai nou aparute, cred ca sint de pe alta planeta. Sa termini un credit la 60 de ani! Doar un credit.

Singurul motiv pe care-l vad ca cineva sa se comita la un asemenea efort cred ca este doar pretul ridicat al chiriilor. O garsoniera la 250 de euro e parfum, se da ca painea calda si e considerata chilipir. Normal ca mai bine platesti 30 de ani la o banca decat 30 de ani pentru o inchiriere.

Sau poate gresesc eu aici. Poate asa e normal, sa te zbati o viata pentru o cutie de max. 100 mp. Nu vreau sa aduc in discutie si preturile apartamentelor din blocurile noi care se vor construi. Peste tot pe unde vezi reclame, fie apar preturi anormal de mici (32722 de euro pentru o garsoniera!), fie extrem de mari (140.000 – apartament de 3 camere). Nu am vazut nicaieri un pret de 70000 de euro. Preturile pietei sint evitate. Sint periculoase. Sau nu exista.

Dezgustat! Sintem o generatie dusa. Asteptam mostenirile. Ca tot am auzit ca in 2050 vom fi doar 15 milioane pe teritoriul de azi. Dar atunci probabil ca vom lasa mostenire.

Deviez. Pa!

Be Sociable, Share!